Все по-масираното навлизане на електрически превозни средства на пазара вещае край

...
Все по-масираното навлизане на електрически превозни средства на пазара вещае край
Коментари Харесай

Неизбежната смърт на ръчните скорости

Все по-масираното навлизане на електрически транспортни средства на пазара вещае завършек на потреблението на механичните скоростни кутии. И до момента в който това наподобява още напред във времето, напълно действителна е заплахата за механичните предавки от навлизането на други нови технологии, сочи нов отчет на Automotive News, представен от Automedia.bg.

Става въпрос за появяването най-много на системите за сигурност в автомобила, измежду които е и функцията за спешно прекъсване. Очаква се именно тя да бъде решаваща за отпадането на механичните скоростни кутии, защото те просто не дават отговор задоволително съответно на новите системи за сигурност.

Експертите показват, че броят на продажбите на коли с ръчни скорости продължава да понижава, освен това освен в Северна Америка, където техният % така и така е доста дребен. Преди купувачите имаха възможност да изберат преимуществата на продуктивността и икономията на гориво, които механичната скоростна кутия дава по отношение на автоматика, само че актуалните системи вече правят този избор напълно непотребен.

Засега към момента има производители, които не престават да оферират механични скорости на своите модели, само че през 2022 г. стават наложителни редица нови системи за сигурност. А те действат доста по-лесно с автоматизирани трансмисии и това ще играе решаваща роля отсега нататък.

Друг фактор за последователното отпадане на ръчните предавки е смяната на енергийните източници. При електрическите автомобили и хибридите автоматикът е неизменима част от задвижващата система. Във втория случай въпреки всичко може да се сложи и механична скоростна кутия, само че това изисква в допълнение съоръжение, включващо електронен съединител, с цел да се обезпечи безпроблемно превключване сред мотора с вътрешно горене и електрическата мощ. А това в допълнение би оскъпило съответния модел.

Статистиката на компанията за изследване на автомобилните пазари IHS Markit и на един от най-големите производители на скоростни кутии - ZF Group, удостоверява, че пазарът на автомобили на ръчни скоростни кутии продължава да се свива. В Северна Америка той към този момент е едвам 1.7% от общите продажби на коли. В  САЩ и Канада, да вземем за пример, към този момент се продават повече електрически автомобили, в сравнение с автомобили с механични предавки.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР